Пасхальне яйце: майстер-клас із описом та фото. Інструкція, як зробити та прикрасити пасхальне яйце

Великодне яйце в техніці пап’є-маше

У наші дні великою популярністю користується давня техніка пап’є-маше. Паперова маса в руках майстра та новачка здатна подарувати різні дивовижні фігурки.

Як зробити виріб великодне яйце в даній техніці, підкаже цей майстер-клас.

У процесі виготовлення знадобляться:

  • Повітряні кульки (не виняток – пластилін, пластмасове яйце від «Кіндер»);
  • Різнобарвний цигарковий папір;
  • Розведений крохмаль;
  • Необхідні інструменти – пензлик, ємність, ножиці, дірокол, прищіпки, мотузка.








Майстер-клас створення виробу

  1. Кулька надуть розміром з долоню, (або виліпити форму з пластиліну), зав’язати його.
  2. Поверхню заготовки змастити рідким крохмалем.
  3. Обклеїти всю площину папером одного кольору – зробити чотири шари.
  4. Дати виробу повністю висохнути.
  5. Папір іншого кольору порізати на квадратики (не більше, ніж 4х4 см) і діроколом зробити круги.
  6. На суху основу наклеїти квадратики з колами, таких шарів має бути не менше п’яти.
  7. Прищіпкою на мотузку повісити кульку – заготівлю.
  8. Кулька лопнути і потихеньку витягти. Якщо це форма з пластиліну або «Кіндер», гострим ножем акуратно розрізати виріб на дві половинки, вийняти основу та склеїти обидві частини яйця.

Пасхальне яйце готове для декорування.

Великдень з порожнього яйця

Такі вироби сьогодні стали надзвичайними для оформлення великоднього дерева на присадибній ділянці. Фото виробів оригінальних великодніх яєць, що прикрашають кущ, дерево, стануть чудовим натхненням для організації святкової атмосфери.

Усього кілька кроків – і потрібний виріб готовий. Можна використовувати будь-які яйця для видування – курячі, перепілки, качині, гусячі, а якщо пощастить, то яйця страуса.

  1. З двох сторін яйця (гострий та тупий кінець) потрібно наклеїти невеликі квадратики зі скотчу. Така дія надійно захистить шкаралупу від розтріскування в момент проколювання отворів. Використовувати можна скотч, які є вдома, чи то малярський чи звичайний скотч.
  2. Максимально обережно у верхівку яйця через скотч вдавити просту канцелярську кнопку. Потім злегка провернути її, щоб отвір вийшов трохи ширшим. Не варто впадати у відчай, якщо даного компонента немає. Ідеально для процедури підійде циганська голка, довгий тонкий цвях (можна навіть застосувати легкий молоток і акуратно стукати по цвяху), шило.
  3. Аналогічно зробити отвір і на тупому кінці яйця, але він має бути трохи більшим за перший отвор.
  4. Шматочок дроту (у нагоді випрямлене велике скріплення) ввести в будь-який отвір яйця і добре їм розмішати жовток. Так він набагато легше вийде із яйця. Робити цю процедуру слід якомога обережніше, адже потрібно не зашкодити цілісності яєчної шкаралупи.














Вивести вміст можна декількома способами, але білок із жовтком має виходити через більший отвір:

  • За допомогою губ;
  • Застосувати гумову грушу маленького розміру;
  • Шприц без голки;
  • Коктейльну трубочку тощо

На завершення процедури порожнє, звільнене яйце добре промити під проточною водою і залишити до повного висихання (приблизно на 12 годин).

Промиваючи яйце під струменем, бажано тримати його гострим кінцем до води. Через нижній отвір, який трохи більший за верхній, вода легше буде витікати.

Можна використовувати будь-який миючий засіб у дуже маленькій кількості, або застосувати столовий оцет. Таким чином, яйця пройдуть процес дезінфекції.